Fint från trädgården

En rolig bonus med trädgården är att det finns massa fina växter att pynta huset med.


Pytteliten bukett från finaste stället.


Eftersom vi inte vet hur några av buskarna ser ut i vårskrud är det toppen att ta in lite kvistar så blommar de på ett kick.


Mycket intressant buske som i somras hade nån sorts krusbärsaktiga bär och nu har den nån sorts hallonaktiga blommor.

Galet

I måndags kväll sådde vi basilikafrön och två dagar senare hade de börjat gro. Nu är det redan riktiga små skott. Kolla, det är helt galet faktiskt.


Finaste stället

Nu är det verkligen synd att vi inte har en bättre kamera. Det finns ett ställe i trädgården som just nu går under namnet  Finaste stället och som vi blir alldeles glada av att titta på.


Finare än så här blir det inte med en rackig mobilkamera.

Mutanten har blivit mindre och mindre läskig. Däremot funderade vi ett tag på om den inte istället var helt menlös. Vi hade hoppats på att den var nån typ av kinderägg som dolde en fantastisk överraskning men så verkade inte vara fallet. Nu har vi dock blivit upplysta av mer blomkunniga människor om att det är ett kinderägg trots allt. För de som är lika okunniga som vi så väntar vi med att avslöja vad som döljer sig i Mutantens gap.


Är det inte galet att det blivit en hel buske på några veckor?

Vi har en annan helt knasig växt som vi med spänning väntar på ska visa vad den går för. Syster Läna tror att det är en riktig skatt som döljer sig bakom denna märkliga buske.


Kooonstig va? Kanske är det en Lars-Brundin-buske?

Men allt är inte konstigt och förvånande. Emellanåt dyker det upp sånt som till och med vi vet vad det är:Vi-i-villa-arm

Vi lär oss nya saker varje dag om trädgårdslivet. Vissa saker är mer förvånande än andra. Som i går när vi hade beskurit lavendeln med bara armar och därefter beklagade oss för syster Läna att våra högerarmar sved av alla rispsår vi fått och hon lugnt kostaterade att hennes sår var borta nu efter att ha beskurit förra helgen. Eftersom vi gillar att pipa var vi inte sena att gnälla även när vår vän Gunnar var på besök, det visade sig att även han led av svidande vi-i-villa-arm. Han hade beskurit barrträd, så förmodligen sved hans arm värre än våra tillsammans. Det var dock inget vi upplyste honom om...

Vi har hittat ett nytt favoritställe i helgen. Zetas är en helt fantastisk trädgårdsbutik och café som helt otippat ligger vid Kungens kurva, som ju inte direkt gjort sig känt för att husera supermysiga och snygga butiker. Vi har hunnit åka dit två gånger under påsken och köpt jord, örter, en rabarber och fröer. Rabarbern har redan fått en plats i trädgården.


Här är den lilla rackaren. Vi hoppas att den ska trivas.

Nu har vi fått erfara vad de gulliga rådjuren kan ställa till med.


Dåliga, dåliga Bambi!

Vi köpte nått kladd i dag som tydligen ska lukta fan tycker rådjuret,  vi får väl se hur det är med den saken.


Snyggt är det i alla fall med kladdpinnar nedstuckna lite här och var.


Nästan lika fina är alla blommor som frodas.Sist men ändå roligast, en liten glimt från vår påsklunch:

Inför påsk

Det händer saker mest hela tiden, både med mutanter och med mer normala växter.


Mutantstatus II

Mutanterna har dock inte växt så det knakat och tagit över hela trädgården som vi fruktade, men som synes har de i alla fall blivit större och grönare sedan sist.

Vår persiljesådd har tagit sig snabbare än förväntat. Vad vi tidigare läst så kunde det ta upp till en månad för dom att gro, men på endast 1½ vecka har våra skjutit upp ur jorden.


Parsley.

Men det som glädjer oss mest för närvarande är utvecklingen hos en av våra chiliplantor som äntligen har fått sin första frukt. Det är Czechoslovakian black (Capsicum annum) som är först ut att frukta (Habanero och Jamaican bell är dom andra sorterna). Frågan är bara vad vi skall göra med den första av alla fruker? Ett förslag är att fritera den fylld med ost vilket, för en chili, möjligen är det finaste av alla öden.


Frukten.

Vårt projekt inför påsk, att baka bröd på vildjäst, är också slutfört ungefär i samma ögonblick som detta skrivs. Det har gått sådär. Enligt receptet som kommer från Martin så skall det sammanlagt jäsa mellan 17 och 28 timmar, fördelat på några olika omgångar. Våran deg har jäst i minst 45 timmar. Vi tror att detta problem med jäsningen kan härledas till vår vildjäst. Det är ännu inte utrönt huruvida brödet faktiskt blev helt fantastiskt, men det är inte heller omöjligt att så är fallet.


Vildjästbröd.

Kvällsshopping

Nu har det äntligen börjat närma sig köksrenovering på riktigt. För även om vi inte kört igång än, så har vi i alla fall börjat planera och handla så smått. För idag så kom vi hem med vår nya spis. Än så länge står den inpacketerad i källaren, men så småning skall den kopplas ihop med gasoltuber och stå i vårt nyrenoverade kök. En Smeg blev det, inte en DeLonghi fast vi var extremt nöjda med den vi använde förra gången det var dags för en köksrenovering. Vi hade spanat in oss på en likadan som förra gången, men denna var lika fin och betydligt billigare.


Smeg C6GMX

Mutantstatus

Är det nån som är nyfiken på vad som hänt med Mutanten sen i går?


Den växer på kan man lugnt säga.

I går visade sig några lila små knoppar, i dag har de slagit ut och det är supergulliga ljuslila blåsippsliknande blommor.


Heter de lilsippor då eller?

Ni kanske kommer ihåg att vi för flera veckor sen sådde tomater. Det gick jättefort för dem att gro vilket fick oss att tro att vi vid det här laget nog skulle kunna skörda vår första tomat. Lurade blev vi. När det väl kommit upp små groddar ur jorden så verkar det inte vara så bråttom sen. Det är nog förvisso bra för man vill tydligen inte ha höga gängliga tomatplantor utan kraftiga och låga. Det verkar faktiskt som att de för tillfället jobbar på brädden och inte på längden så egentligen ska vi nog vara nöjda.


Ändå inte superimponerande...

Lite av allt våren har att erbjuda.

Nu växer det så att det är svårt att hänga med i svängarna. I fredags morse fick vi syn på de har fina krokusarna under några buskar. Vi har inte ens sett att de var på väg. Då tar vi ändå en inspektionsrunda i trädgården några gånger i veckan för att vi inte ska missa nånting.


Överaskningskrokus.


De här superläskiga mutanterna dök plötsligt upp härom dagen. Vi har ingen aning om vad det kan vara och blev inte mindre rädda för de när till och med syster Läna, som ändå vet mycket om naturen, blev illa rädd för dem.

Förra helgen var pappa på besök och då hade han med sig sin supertoppenkamera. Vissa av blommorna har vi redan skrivit om men nu blev korten så mycket bättre så de får vara med en gång till:


En av alla klasar med snödroppar vi har i trädgården.


De superfina prinsessklänningsblommorna som vi inte har en aning om vad de är för några.


Vintergäcken som kikar fram ur snön.


Magnolians knoppar som om en månad eller så kommer att ha slagit ut i stora rosa blommor.


En mystisk buske som vi inte alls kommer ihåg från i somras.

I fredags åt vi dessutom den absolut smarrigaste sushin vi någonsin provat. Den kom från Råkultur och är värd varenda omväg man kan tänka sig.


Närmast perfekt.

Att sushin följdes av ett tidigt påskägg, av coklad, fyllt med choklad, gjorde heller inte dagen sämre.


Mmmmmmm...

Dessutom så har vi firat att solen kommit fram ordentlig, i alla fall på lördagen. Beskärning och uppröjning i trädgråden avslutades med en sommaröl på vår egna klippa.


Mmmmmmm...

Det är även noterat att väldigt få av er har hört av er och undrat hur stekarkärran mår. Det kan rapporteras att den mår bra, med nya fungerade bromsar. Dessutom blev den ordentligt tvättad idag, för första gången sen den köptes. Så nu ser den inte så extremt bonnig ut längre.

RSS 2.0