Lite mindre golv.

För att förbränna den feta ålen och den söta knäcken vi frossat i under julen beslutade vi att göra något åt hallgolvet. Vi har inte riktigt förlikat oss med den må illa-grön-gul-bruna färgen som följde med huset, speciellt inte då vi visste att det döljde sig ett trägolv därunder.


Ole.


Dole.


Doff.

Så var trägolvet framme. Tyvärr inte lika slitet gråsnyggt på alla ställen, men får ändå vara som det är, i alla fall tills vi ser hur det går med nya köks&vardagsrummsgolvet.


Från sovrummet.


Och från köket.

När det lackar mot jul...

Det blev inte så mycket mer lucköppning, i alla fall inte från IKEA. Däremot anlände första julklappen i torsdags. Lådan blev levererad direkt hem till dörren.


Ser mycket tysk ut.

Hmm tänkte vi, tyska paket, vad kan detta vara?


Hepp! Vin! En låda med sex olika viner, och två flaskor av varje vin. Sååååå 2008 verkligen. Det första är redan avsmakad och smakade förträffligt tillsammans med portobellostuvning på varma mackor.

Men inte bara klappar har anlänt, en hel del annat som hör julen till står både utanför och innanför dörren.


Gran, står utanför dörren.


Inlagd sill, står innanför kylskåpsdörren.


Pyntat ris står innanför dörren.


Årets julknyppling, direkt från Gotland.

I skrivandets stund ligger även laxen på gravning, samt strömmingen som dock snabbgravas. Prima julvaror verkar det bli.


En uppdriven Amaryllis, med perfekt blommning i både tid och rum.

Slutligen har vi flyttat in lite mer. Skåpet, som var lucka ett, har börjat fyllas. Det är dock inte klarpimpat. Men det får vara helt vitt så länge, vi måste ändå flytta det när vi sedan skall ordna golvet i vardagsrum och kök.


Stängda dörrar.


Och öppna.


Diverse glas för rusdrycker, samt kaffekoppar (för kaffehalva).


Fina kaffekoppar och en ytterst sparsam samling av kokböcker från lite olika årtionden.

Nötter

Här kommer det efterfrågade receptet på de rostade nötterna. Som för övrigt är från Svenskans vinterfestbilaga som Maria tydligen inte läst tillräckligt noga.

4 dl blandade nötter
2 röda chilisar
1 chipotlechili
4 msk honung eller lönnsirap
2 msk vatten
flingsalt

Rosta nötterna. Lägg i hackad chili och rosta tillsammans med nötterna i en halv minut. Blanda vatten och honung/sirap och häll över nötterna. Rör om tills vätskan har dunstat. Strö på salt. Lägg i små formar och toppa med lite mera saltflingor.

Lätt som en plätt men se till att pannan inte är helt sjuuukt varm, då blir nöttrena svarta och det är bara att börja om från början. Inte roligt!

För övrigt var planen att lucköppning två skulle hållas i dag. Tyvärr visade det sig att vi missat att handla viktiga delar av det som skulle monteras. Men som vi alla vet; den som väntar på nått gott...

Bakhelg

Nu har ännu en helg försvunnit utan att vi har gjort särskilt mycket renoverande, i alla fall inte på huset. Det vi har, om inte renoverat så i alla fall pimpat, är vårt krubbutbud samt vårt bageriskafferi. Nytillskottet i krubbsamlingen är stjärnan, den med en inbyggd krubba i. Den pyttelilla krubban införskaffades förra året för att ha i juleriset.


En ny och en liten.

Vad det gäller bakkreationer så har helgen varit givande. Både sött och salt har kreerats i vårt kök samt i köket som ägs av Lilla Duktig med man. Det som under lördagen skapades hemma var:


Mintkysscup cakes. Det vill säga Cup Cakes av choklad spetsade med pepparmintsolja.


Nötter rostade med chipotlechili, honung och toppade med havssalt. Jävligt goda.

I det gemensamma pysselköket skapades så under söndagen detta:


Chokladdragerade nötter och mintkyssar. Dom senare visade sig va bra mycket jävligare att göra än man kan ana.

Och för er som väntade er en till lucköppning kan vi säga att den kommer. Kanske under måndagen, eller kanske någon senare dag under veckan. Spänning utlovas inte.

Lucka 1

Nu öppnas första paketet och därmed första luckan i vår minijulkalender. Det är de största paketen som öppnats och skruvats ihop ikväll till en fond av nobelfestligheterna och i sällskap med lite rosa bubbel. Och det blev...


Ett vitrinskåp!

Skall man vara noga säljs det som bokskåp, men kan som synes lätt konverteras till ett vitrinskåp. Valet var lätt eftersom vitt och enkelt inte är något som ikea just nu prioriterar bland sina vanliga vitrinskåp. De verkar heller inte tycka att sådana skall vara höga och stora. Men nu står det på plats. Och när vi så småningom har pimpat det kommer det att bli utmärkt. Förresten skål herr le Clézio och alla ni andra.

Varuhuset

Nej, inte Öhmans utan IKEA. Vi har varit där och handlat hårda paket. Dock har de ännu inte monterats upp, men vi kan avslöja så pass mycket att vissa hör hemma i vardagsrummet och vissa i tvättstugan.


På väg till kassan.


Stekarkärrans gap mitt i urlastningen.

Och dessutom har vi fått låna ett nytt fränt verktyg. En dyckertpistol att pistola lister med. Allt som kan göra listuppsättningen roligare mottages varmt kan vi lova.


Frän.

Pynt&fix

Trots att vi inte direkt renoverar för tillgfället händer det saker här hemma. Till exempel kokas det knäck och julpysslas. Men det sätts även upp hyllor och packas upp skivor. Se själva:


Julpyntad vädringslucka.


Och likadant pynt smyckar Herr Rs skärm på jobbet.


Experimentknäck innehållande pistachnötter. (Samt några jävlar utan nere i hörnet)


Ett skåp med skivor, där vi tyckte att vi inte hade så mycket skivor ändå. Det var innan vi hittade ytterligare en låda.


Lådan får så länge härbergera en tavla.


En ihopplockad hylla för stereo och, än så länge, ytterst få böcker.


Och slutliggen vår krubba, helt i plåt och dessutom hopfällbar. Lap top-krubba helt enkelt.

Betraktelse från förorten

Utanför tullarna betyder att tunnelbaneperrongen är utomhus. Man skulle kunna tro att den största nackdelen med det är att det blir kallt att vänta på vintern. Så är tyvärr dock inte fallet. Det absolut värsta är att alltför många personer anser att det är helt okej att spotta helt obehindrat eftersom man ändå är utomhus. Det är riktigt riktigt snuskigt och inte alls okej!

RSS 2.0