Vardagsrum

Och nu är det faktiskt inflyttat i vårt nya, stora, vardagsrum. Under lördagen och söndagen hade vi våra förstja bjudningar där man faktiskt kunde välja vid vilket bord man kunde sitta eftersom vi inte längra bara har ett litet köksbord. Matbord och soffbord med respektive sittplatser finns nu att tillgå. Men för att få det så fint var det lite bös som var tvunget att få åka till tippen eftersom hela uterummet var invarderat av gamla skjutdörrar och överblivna gipsplattor som vi inte orkat göra oss av med. Men att bjuda hem någon ökar motivationen för att göra det fint kan man säga. Speciellt när det sett ut som en byggarbetsplats i vad som känns som flera år innan. Nu kanske ni undrar varför vi var tvungna att städa uterummet när vi ändå bara ville visa upp vårt vardagsrum. Men det var inte bara så, vi ville lika mycket visa upp ett fint uterum med en tänd och välkomnande brasa i när det var kallt och rått och våra vänner kom på besök. Dock var vi för korkade för att komma ihåg att ta kort på den, så ni får fantisera om hur varmt och välkomnande det såg ut.


Fredagens invigning av nya matplatsen i vardagsrummet.


Herr R i stekarkärran på väg till tippen. Notera att bakom den gamla spackelhinken syns pallarna som vårt nya golv kom på.


Vårt julfixade matbord.


Resterande del av vardagsrummet.


Bjudningar i nytt fint vardagsrum kräver att dom fina kopparna får komma fram från sina skrymslen.

Hall&golv

En klarmålad hall med hatthylla och galghängare, kolla!


Hatthylla på plats.


Och galghängare.

Men den senaste veckans hjältejobb har fru R gjort. Hon har ensam kånkat in två pall med golv, som så småningom skall förgylla vårt vardagsrumsgolv och vårt köksgolv.


Två pall golv på gatan, innan kånkandet.


Så här ser det ut i vår källare. För att visa hur extremt mycket det är står herr Rs toffel i förgunden. En toffel som enligt herr Rs mamma passerade storlek 45 redan vid 6 års ålder, så då kanske ni fattar attt det är supermycket golv.

Som avslutning, mer fin vinter från trädgården.


Snöhål.


Snö, snö, snö.

Hej mitt vinterland!

Nu är jag här. Eller nog med Carola nu. Men vintern är i alla fall här, och det kan inte bli bättre. I alla fall inte finare. Dessutom är vi nästan klara med vardagsrummet. Idag målade vi det första gången, och det med stockholmsvitt och inte vår vanliga 0500-nyans. Nästa helg har vi bjudit in till fördrink på lördagen, så pressen på att vi faktiskt jobbar i veckan har blivit större. Det är dock inte så svårt att motivera sig när man nästan är klar och vet att man snart kan glädja sig åt 37 kvadrat större boyta. Men för att återvända till vinterlandet:


Lavendel i snö.


Årets sista äpplen.


Gången till postlådan på lördagsmorgonen.


Snöhattar.


Hej mitt vinterdäck!


Herr R byter däck. Notera mössan som är en raritet från längdskidsVM i Falun 1995 då Mogren vann 5-milen.

Vi har också hunnit inviga det nya rummet fast det inte är riktigt klart. Solstolar och vår riktiga stereo ockuperade rummet på fredagskvällen. Musiken lät helt plötsligt så mycket bättre än från våran gamla renoveringsbandare.


Hej min sommarstol!


Riktig stereo.

Paradisens tid är förbi

Nu är rummet äntligen vitt! Bara grundmålat förvisso men dock vitt. Alla kanske inte har de olika paradisen i färskt minne så här kommer en liten repetition:


Först var det medaljongerna.


Sen kom furun.


Och så gipset.


Vitt...


...vitt

Det känns fantastiskt!

Måndagsjobb, för första gången på länge.

Hallen blir så vit så vit:


Öl&mål i en salig kombination.

Och det är den här som gör det:

NCS S 0500-N, för nördarna.

Men det är faktiskt inte allt vi har gjort den här måndagen. För eftersom taket i vardagsrummet nu är grundat, smög det fram lite slutspacklande där. Och ligger man på golvet kan det se ut så här om man kollar upp:

Tut, tut, ett spackeltåg. Typ.

Mååååla

Nu har vi fått börja med att måla vardagsrummet. Hela taket är grundmålat. Och om allt går enligt planer är både väggar och tak i stort sett klara om en vecka. Dessutom har vi gjort klart de sista spackelbitarna i hallen, de där som bara syns när man grundat allt. Så där skall vi snart måla väggarna, taket är redan klart.


Första rollandet i taket.


1/3 av taket vitt.


Gammalt rolltråg fullt med renoveringsband.

För er som tycker vi går långsamt fram kan jag bara säga att så är det. Och vi gillar det.

Syns inte

Fy vad tråkigt. I går målade vi halltaket men vi kan inte skryta med det för det syns ingen skillnad på foton. Däremot är det ett steg i rätt riktnig och i kväll blir nog taket klart. Då hoppas vi att det ändå är tillräckligt vitt för att fotas.

För övrig kan vi berätta att vi nu fått svar på frågan om det fortfarande finns gas i huset. Vår förhoppning var att det fanns gas in i källaren där ett gasrör är kapat. Så är dock inte fallet, de har gjort det ordentligt och det är pluggat nånstans under gatan utanför huset. Det skulle kosta mellan 35- och 50 tusen att koppla in igen. Därför underöker vi nu möjligheten med gasoltuber istället.

Det kom ett mejl...

 
Ferrari likes it PINK!
Ferrari Rosé lanseras nu i Sverige och du är inbjuden att vara
först på plats och smaka dropparna!
Moestue bjuder dig i ett rosa samarbete med Leijonbaren på
ett glas Ferrari Rosé från Ferrari Spumante, i hemlandet Italien
av de flesta ansett som landets främsta producent av mousserande vin.

Jens Segrén från Group Locomotives spelar rosa låtar, så dra på den rosa
skjortan och kom förbi på ett glas i kväll!

Måndag 10 november, kl 18-20
Leijonbaren, Lilla nygatan 5, Gamla Stan

Varmt välkommen!

Gissa hur mycket renovernade det blev den kvällen?

Måleri, målera.

Målningen har äntligen börjat! Idag grundmålade vi hallen, vilket gör att bösandet är slut just där. Vi har dock lite slipande kvar i vardagsrummet. Men det var inte så helgen började. För lördagen ägnades i stort sett enbart åt att jaga tapeter och köksinredning. Det enda som vi hade helt klart var golvet, och en avlång, brun mosaik som vi skall ha över diskbänken.


Brun och fin.

Till slut lyckades vi i alla fall bestämma oss för en tapet som vi skall ha i köket, den är fantastisk. Och som bonus har vi även valt tapet till sovrummet. Men eftersom vi är lite hemliga kommer ni inte att få se dom förrens de har kommit. Vad jag kan avslöja är att när det kommer till tapeter är vi anglofiler, big time!

Vi lyckades dock göra något vettig när väl kvällen sen kom. Delar av hallen var tvungen att spärrmålas med oljefärg eftersom det en gång suttit en röd tapet som läcker igenom där vilket gör att väggarna blir lite rödaktiga om man inte spärrar dom. (Faktiskt är det andra gången vi spärrar eftersom vi var tvugna att peta sönder spackelbubblor och då hade sönder färgen.)


Fru R spärrmålar.


Herr R kollar på.

Men så om söndagen började vi äntligen måla på riktigt, vilket gjorde att vi insåg hur extremt gulnad den tidigare tak- och snickerifärgen var. Det ser ut som om någon har spenderat en halv livstid med att röka inne, vilket dock inte är fallet vad vi vet. Fru R tycker att det ser ut som Ritorno, för er som vet vad det är. Peppar utan juldekorationer är en annan ganska korrekt liknelse.


Skillnaden mellan nymålat och omålat tak.


Strykning av lister.


Herr R redo för hörnmålning, notera den nyinköpta hörnrollern i högra fickan, framifrån sett.


Klargrundad vägg 1.


Vägg 2.


Och vägg 3.

Annat att rapportera är att stekarkärran inte fått vintersulor än vilket gjorde att Herrr R var lite coolare än andra förortsgubbar när han gled iväg till jobbet i veckan och det var kallt ute. Dessutom har vår trädgård blivit lite annan av kylan. Frostnupna blommor är en ny syn för oss, i alla fall så nära där vi faktist bor.


Frostad ros, som frostad vodka, fast blomma.


Frostad lavendel.


Frostad blomma av okänd sort, dock viss likhet med en banan. (Det är visst en rudbeckia.)

Slutligen det mest fantastiska på hela helgen: vi har fått slå på vår golvvärme i badrummet. Ljummet och skönt är det om fötterna, och varmt i rummet vilket gör att man kan torka tvätt i tvättstugedelen, och inte behöver göra det uppe i dammrummen.

Bara så att ni vet...

...så blir vi jätteglada om vi får lite kommentarer och glada tillrop emellanåt. Kanske vi till och med skulle orka jobba snabbare med lite mer uppmuntran. Faktiskt.

Monsterhelg

Vi kan mycket väl haft den effektivaste och tråkigaste helgen sedan inkvisitionens dagar (även om de tråkigheterna inte drabbade mig personligen). Och allt tack vare denna:


Girrafslipen nyss hemkomen från Cramo.

Efter ett antal misslyckade försök, mest beroende på en gammal pannjävel, lyckades vi komma till det momentet då vi skulle slipa allt spackel. Det är ett moment som vi gjort förut, och lärt oss hata, varför vi skulle välja den enklare vägen och hyra en slip istället för att lita på handkraft. Cramo har dock visat sig lite ovilliga att ha sådana på lager, men efter en resa till Huddinge (tror jag) så lyckades vi i alla fall få tag på en i fredags. Efter det har vi:


Slipat

och


Spacklat

och


Slipat igen.

Det har varit outsäglit torftigt när det kommer till underhållnnigsvärde. Nyttovärdet har som tur var varit desto högre. En fördel som vi inte riktigt visste att uppskatta förrän vi testat var att man kunde koppla giraffslipen till en byggdammsugare som sörplade i sig damm medan man slipade. Ungefär 7 liter damm blev det när vi tömt den vilket betyder att mer än hälften av spacklet antingen sitter kvar på väggen eller ligger i våra lungor. På oss har arbetet märkts på fler sätt som synes nedan.


Dammskalle.


Gatubarnshand, varför den blivit så svart är en gåta.


Slipning, för hand då, sliter hårt på handskarna.

Men trots att det verkar så går faktiskt inte allt i moll i huset. Förutom att vi blivit belönade med en brunch på Långbro värdshus har vi även en prunkande blomsterprakt i vårat hem.


Novemberkaktus i full blom.


En av våra chilis, Czechoslovakian black, som fått sin första blomma.


Blommande pelargon.

RSS 2.0