Vi skulle bara kolla lite...

...på några spackelbubblor som uppstått när vi spacklade hallen. Vad vi inte hade väntat oss var att halva hallens gamla tapeter lossnade.


Lite gammal tapet lossnade.


Och lite till.

Man kan säga att vi kunde hålla oss för skratt. Å andra sidan var det lika bra att få det gjort nu, något vi vet av tidigare misstag. Dessutom fick vi fram lite mer av en väldigt fin å gammal tapet som vi bara set fläckvis tidigare.


Så fin var den.


Lite bös blev det.

Förhoppningsvis är dock hallen på gång nu, den måste dock spacklas lite mer efter slipningen.

Från två håll har vi fått önskemål på bilder på huset utifrån, vilket vi ordnat. I alla fall två stycken, det är lite ont om ljus på kvällen för att ta bilder vilket gjorde att det inte blev fler.


Spegeltak på stekarkärran.


Huset i fullt morgonljus.

We´re back!

Nu är den på plats, och se så fin den är:


Nya pannan, men en mycket hi tech display som den gamla saknade, plus att den fungerar, vilket den gamla inte gjorde. Top notch.

Att den nya panna är inne betyder också att vi kan flytta in igen, efter några dagars utflykt till andra sidan åsen. Och att vi flyttar tillbaka innebär nya tag med renoveringen, vi har idag spacklat klart allt som skall spacklas.


Spackel di.


Spackel da.

Så till helgen skall en giraffslip hyras och allt skall bli slipat och börja andra rundan med spacklingen. Sen kommer målandet efter det. Men dit är det ännu ett tag.

Nu ska hela rasket bort...


Hej då, i morgon byts den ut.

Ny panna

På fredag kommer en ny panna flytta in i huset. Det blir skönt för oss det. Och dyrt!

I går kväll flyttade vi tillfälligt tillbaka till våra vänner på andra sidan åsen. De är snälla de som räddar oss mot kylan. Vi har även tagit beslut att vi slipper spackla tills vi fått värme igen, alltså inget giraffslipande i helgen heller. Faktiskt skönt med lite oväntad ledighet mitt i bedrövelsen.

Fy fan!

Vår panna har gått sönder.

Helbra Helg!

Vi är tillbaka. Och denna helg startade fantastiskt. Som bildbeviset nedan på ett väldigt dåligt vis belyser och intygar så löste vi hela Melodikrysset själva. Inget internet, inga släktingar, inget påhittat ord. Helt själva löste vi ut hela krysset. Och ni som tror vi åldrats fort över helgen ska bara veta hur extremt inne melodikrysset råkar vara söder om stan.


Imponerad? Det ska du vara...

Sedan blev det jobb. Denna helg och förra har varit inspirerande helger, det känns som vi kommer framåt igen. Vi började nu med att demontera hyllor i hallen innan vi gick på med spärrvitt på väggar för att dels inte den gamla (det vill säga ex. ex.) tapeten skulle lysa igenom, och dels för att oljefärg har en trevlig förmåga att göra väggarna lite mer smulfria inför spacklandet. För även denna helg har spacklet stått i cetrum. Vi har bredspacklat större delen av hallen.


Spärrvitade väggar, ser bra ut på håll. Ser ut som skit om man kommer nära.


Italiensk glass någon? Eller lite spackel?

Det har gått ganska bra, tyvärr tar det lite längre tid än man hoppas jämt, men så ska det tydligen vara. Det viktiga är att allt är spacklat en gång innan fredag då en giraff-slip skall hyras. Sen skall vi ägna en helg åt slipande och spacklande utan dess like och kommer förhoppningsvis närma oss fina, färdiga väggar och tak med stormsteg. Eller så blir det bara mycket svärande.


Bredspacklat 1.


Bredspacklat 2.

Det som inte har varit fullt lika festligt är att våran panna har betett sig väldigt illa över helgen. Sedan igår har vi ingen värme i huset direkt, vilket dock gör en mer motiverad att jobba. Men vi tror oss har funnit problemet, det verkar vara för lite tryck i radiatorsystemet. Hur man ordnar det ska vi klura ut i morgon.

Inne och ute

Vi har inte återgått till vår tidigare slackervana att bara jobba på helgen men frun i huset har varit på kurs medan maken passat på att tentaplugga. Kan inte påstå att det blev något monsterpass i kväll men nu är i alla fall blommorna nedrivna från hallväggarna och mammakofoten har fått jobba lite med golvlisterna.


Här ligger den i sopsäcken. Hej då!


Oblommigt värre.


Mammakofoten in action.

Förra veckan hände det grejer om morgnarna minsann. En morgon hade vi besök av en hel familj med rådjur. Vi vet, i sommar kanske vi inte är så exalterade längre när de har mumsat i sig halva trädgården. Men än så länge är vi bara glada.


Lite suddiga men fina ändå.


En annan morgon var det frost i trädgården. Kanske inte riktigt lika spännande men nytt för oss.

Lite rivande på nytt

Hej å hå vad vi grejjar. I dag kom tigersågen fram igen när det var dags att sätta (såg)tänderna i vår blommiga hall. Det var kul. Ibland inser man helt enkelt hur mycket man saknar att riva och förstöra lite grann. Hur som. För er som inte minns så såg det ut så här från början:


Dörren mot köket bestyckad med en tämligen osmaklig skjutdörr.

Men nu ser det ut såhär:

Tigersågen har satt tänderna i spikarna som håller dörrkarmen och vips är inte bara den osmakliga skjutdörren borta, utan hela karmen (som var förstörd av fästena till den osmakliga skjutdörren.)

Tanken var alltså inte att riva hela dörrkarmen, men när vi såg hur förstörd den var så åkte den. Och stort å fint blev hålet efter den. Dessutom har lite tapet och lister sagt hej då till hallen. Då ser det ut så här:


Fult blir det. Men bara för att vi ska kunna bredspackla.

Söndagsgips


Det  här har vi använt idag, för att göra så här:


Vilket alla kan se är att spackla hörn.

Men inte bara hörn har spacklats, utan i stort sett allt som skall spacklas i vardagsrummet är nu spacklat en gång. Det är lite kvar, men det kommer att bli klart i morgon. Det som mer har skett är att vi spikat hörnplåtar på alla gipsade ytterhörn och fått en antydan om hur öppningen mellan kök och vardagsrum kommer att se ut.


Hörnplåt påspikat på vardagsrumslådan.


Öppningen mellan kök och vardagsrum.

Plåster&spackeldag


Första renoveringsskadan som behövts plåstras om.

Herr R var en riktig klant i dag och klämde fingret mellan en hyvel och en vägg. En lite spräckt fingertopp blev resultatet, men inte så allvarligt som det låter. I övrig har vi varit duktiga idag. Golvet har lappats ihop och väggarna och taket har börjat spacklats. Vi har även börjat bygga ihop öppningen mellan köket och matrummet/vardagsrummet, det skall bli klart i morgon.


Fru R utför takarbete på en fot.


Golvarbete.


Mer golvarbete.


Mer mer golvarbete.


Lite träslöjdskänsla, en biprodukt av golvarbetet.

Klargipsat!

Kolla själva:


Lådan ingipsad.


Klart runt fönsren.


Och resten, även det klart.

Och då blir herr R så här nöjd:

Nöjd.

Känns skönt att i alla fall denna etapp är klar, att det sedan blir massa spacklande och äckligt slipande är något vi inte låtsas om i kväll. I kväll är vi bara nöjda. Gipsnöjda.

Väldigt nära...

Nu är det rackarns nära att vi är klara med gipsandet. Tyvärr har halva kvällen gått åt till en totalt värdelös digtalbox i stället. Tanken var först gipsande, sen lite tv. Det blev först gipsande, sen hängande på ett hemmabioforum för att fösöka åtgärda boxen. Det lyckades inte. Men nu ser det i alla fall ut så här:


Före.


Efter. Vissa saker ändras, vissa inte.


Och även här har det blivit lite närmare klart. I morgon är det tänkt att bli klart.

Nästan nästan...

Vi blev nästan klara med gipsningen i dag. Det är tyvärr lite tråkiga bitar som ska dit runt fönstren innan vi är klara för spackling. Det kommer så mycket emellan hela tiden som gör att vi nästan aldrig hinner så mycket som vi tänkt. Som i förmiddags när vi tillslut gjorde slag i saken att reda ut varför vår fasta telefon inte funkat sen vi flyttade. Det snodde några av våra dyrbara renoveringstimmar men det känns sjukt lyxigt att kunna ringa obehindrat igen.


Kolla vad lite det är kvar!

I veckan har vi haft återbesök av jobbegubbar i badrummet, duschen ståtar numera med en kant som hindrar allt duschvatten från att rinna ut på hela badrumsgolvet. Även det känns sjukt lyxigt.


Vår nya favorit, Kanten.

På tal om lyxigt så hoppas vi att vi alldeles strax även ska kunna titta på TV. Vår efterlängtade box kom äntligen i fredags och Herr L håller precis på att försöka få igång den.

RSS 2.0